Oppilaitosyhteistyö: Turun ammatti-instituutti

Laura Järvinen
RND Works
Published in
3 min readMar 5, 2021

--

Mitä yhteistä on RND Worksillä, palveluroboteilla, Turun koodariopiskelijoilla, palvelutaloilla ja ensihoitajaopiskelijoilla? Roboreel-hankkeessa järjestetty projekti.

Edison X -robotti on kehitetty lapsille mutta projektissa me kartoitamme sen käyttömahdollisuuksia hoitoalalla.

Olemme saaneet aloitettua yhteistyön Turun ammatti-instituutin kanssa ja me olemme innoissamme. Meillä tarkoitan itseäni ja Tarua.

Taru Parikka

Tarun on meidän designer eli digitaalisten palvelukokemusten ja käyttöliittymien suunnittelija. Tarulla on takanaan kattavasti kokemusta muun muassa digitalouden lehtorina ja startup-yritysten konseptisparraajana. Hänellä itsellään on kauppatieteiden ja muotoilun tutkinnot. Taru on myös vetämässä yhden meidän tulevista Mimmit koodaa -workshopeista.

Turun ammatti-instituutin puolelta projektiin osallistuvat ensihoidon sekä viestintä- ja tietotekniikan opiskelijaryhmät. Erityistilanne aiheuttaa toki rajoituksia tämän projektin järjestämiseen. Sen vuoksi pidämme omat osuutemme eli kaksi opetuskertaa etänä. Näistä ensimmäinen on jo takana.

Tähän asti aikaansaatua:

Hoitajaopiskelijat tutustuivat pienissä ryhmissä Edison X -robottiin. Samalla he lähestyivät robottien hyödyntämistä hoivatyössä miellekarttojen avulla. Pohdinnoissa nousi esille erilaisia käyttäjäryhmiä ja monipuolisesti käyttötarkoituksia.

Osa näkökulmista oli lähellä tätä lasten käyttöön tarkoitetun robotin alkuperäistä käyttötarkoitusta, kuten viriketoiminnan ohjaaminen esimerkiksi karaoken tai jumpan muodossa. Lääketieteellistä puolta voisi edustaa esimerkiksi lääkkeiden ottamisesta muistuttaminen, yhteyden pitäminen hoitavaan henkilökuntaan tai jopa itsenäisesti tehtävissä yksinkertaisissa hoitotoimenpiteissä opastaminen.

Ensimmäisellä meidän pitämällä opetuskerralla keskityimme käymään läpi ensihoitaja- ja ohjelmoijaopiskelijlijoiden kanssa mitä palvelumuotoilu on ja miksi siitä kannattaa tässä yhteydessä kiinnostua. Esittelimme myös käyttäjätutkimuksen menetelmiä, joiden ajattelimme olevan kaikista käytännöllisimpiä opiskelijoille käyttää. Esille tulivat muun muassa käyttäjäpersoonat ja empatiakartat, haastattelut ja havainnointi.

Projektin jatko:

Hoitoalan opiskelijoilla oli alkamassa harjoittelujakso, jonka pienenä osana tulee olemaan Edison X -robotin ja sen käyttäjien tutkiminen. Jos suinkin on mahdollista, myös ohjelmointialan opiskelijat ovat menossa päiväksi tutustumaan robottiin paikan päällä oikeassa käytössä. Tietenkin koronatilanne saattaa asettaa vielä uusia rajoitteita, mutta toivottavasti opiskelijat pääsevät tekemään työssäoppimisjaksonsa ja tutustumiskäyntinsä suunnitellusti.

Myöhemmin keväällä pidämme toisen osuuden, jossa ideoimme opiskelijoiden kanssa eri käyttäjäprofiileille sopivia palvelupolkuja. Eli suunnittelemme sitä, miten robotteja voisi kohdennetusti käyttää sote-alalla hyödyksi. Odotamme mielenkiinnolla minkälaisia huomioita opiskelijat ovat tehneet ja kuinka voimme heidän kokemuksensa avulla viedä ideointia pidemmälle. Palataan niihin täällä blogissakin myöhemmin.

Projektin tavoitteena on, että ensihoitajaopiskelijat saisivat näkemystä tekniikan hyödyntämisestä hoitotyön osana tulevaisuudessa ja käsityksen heidän oman tietotaitonsa arvosta uusia palveluita kehitettäessä. Viestintä- ja tietotekniikkaopiskelijat saavat puolestaan kokemusta ei alaa tuntevien asiakkaiden kanssa keskustelemisesta sekä palvelumuotoilun menetelmistä.

Turun ammatti-instituutin Roboreel-hanke on päättymässä kevään 2021 aikana, mutta aihe jatkuu Roboboost-hankkeen myötä syksyllä 2021.

--

--

Laura Järvinen
RND Works

Opetan ja opiskelen koodaamista — Learning and teaching programming.